Weblog of Webinar? Wat is het verschil?

Weblog of Webinar? Wat is het verschil?

Wat is een webcast? En wat is het verschil met een webinar? Veel mensen gebruiken de termen lukraak door elkaar. Webinars en webcasts delen veel overeenkomsten, de verwarring is begrijpelijk. In de praktijk zijn het zeer verschillende oplossingen met verschillende toepassingen en functies.

Wat is een webinar?
Een webinar is een combinatie van de woorden ‘web-based‘ en ‘seminar‘. Webgebaseerd betekent in dit geval dat het seminar online via internet wordt gehouden. Dus voor welke doelgroep en doelstelling is dit geschikt?
Webinars zijn online seminars ontworpen voor kleine groep kijkers en een presentator (of presentatoren). Deze presentator kan met de webinar aan een (virtuele) zaal van aanwezigen een presentatie geven. Omdat het seminar online wordt gehouden, kunnen mensen van over de hele wereld verbinding maken.
Een webinar onderscheidt zich van een webcast doordat kijkers live de interactie aan kunnen gaan.
• Live video streaming, zonder vertraging (latency noemen we dat)
• Live inbellen via telefoon, whatsapp of voip oplossing
• Tekst chat (let op: extra inzet van kundige personen)
• Polls, quizzen en enquêtes
• Scherm delen / desktop delen / applicatie delen
• Bij productie “op locatie” is een betrouwbare internet aansluiting nodig
Het maximale aantal kijkers heeft geen technische limiet, maar is afhankelijk van welke mate van interactie u voor ogen heeft. Soms kan het nog met 100, soms is 20 al teveel. Wij adviseren u graag.

Wat is een webcast?
Een webcast is een combinatie van de woorden ‘web-based’ en ‘broadcast’. Het is dus een uitzending die online plaatsvindt. Net als bij een tv uitzending is dit éénrichtingsverkeer. Doordat er geen interactie met de toeschouwer is, kan dit van tevoren opgenomen worden en is er geen limiet aan het aantal kijkers.
• Pre-recorded video streaming (latency onbelangrijk)
• Geen live interactie met kijkers
• Tekst chat / reacties nog altijd 24/7 mogelijk, dus vanuit de organisatie kundige personen nodig voor feedback.
• Bij productie “op locatie” is geen betrouwbare internet aansluiting nodig

Best of both worlds?
Veelal wordt ervoor gekozen om een webinar na afloop online te behouden als webcast zodat dit als kennisvideo zal blijven bestaan. Eventueel in een online academy omgeving met meerdere verwijzingen en downloads van gebruikte presentaties, onderzoeksgegevens of publicaties.

Wanneer kiest u voor een webinar of een webcast?
Als u eenmaal een duidelijk idee hebt van uw doelgroep en doelstelling, kunt u eenvoudig bepalen of een webinar of een webcast de juiste oplossing is.
S4Events helpt u in de keuze voor de juiste tool, begeleidt u in de productie en de keuze van sprekers, realiseert alle techniek en streams en wij zorgen voor alle interactie tools met uw publiek.

NO COMMENTS

POST A COMMENT