
Evenementen zorgen niet voor verspreiding coronavirus.
Evenementen moeten zo snel mogelijk weer worden toegestaan. Ze zorgen niet voor een grote verspreiding van het coronavirus, terwijl de beperkende maatregelen wel leiden tot nu al tienduizenden ontslagen in de evenementenbranche. De VVEM, de vereniging van de evenementenorganisatoren, voelt zich gesterkt door onderzoek van een aan de Nijmeegse Radbouduniversiteit gelieerd onderzoeksteam, het Crisislab van onder meer hoogleraar Veiligheid van Besturen Ira Helsloot.
Volgens het onderzoeksrapport ‘Wat weten we nu eigenlijk van het coronavirus en wat betekent dit voor evenementen?’, opgesteld in opdracht van concertorganisator Mojo, is de kans om als gezonde evenementenbezoeker onder de 65 te overlijden aan corona dat je bij het evenement hebt opgelopen ongeveer een op de tienduizend, ‘daarmee vergelijkbaar met motorrijden’. Buiten-evenementen leiden volgens het rapport niet tot een onaanvaardbaar risico voor bezoekers (of hun contacten). ‘Simpelweg omdat buiten niet of nauwelijks besmettingen plaatsvinden.’
Voor binnen-evenementen geldt dat de kans op besmetting wel groter is, maar het risico dat dat nare gevolgen heeft, is voor gezonde mensen onder de 70 heel klein. Bij binnen-evenementen zou gebruik gemaakt kunnen worden van een koorts-check, extra ventilatie en UV-lampen: UV-straling maakt coronavirusdeeltjes binnen minuten onschadelijk, concluderen de onderzoekers op basis van verschillende wetenschappelijke studies.
Dat hij vooral naar overlijden als gevolg van corona en niet naar het ziek worden waardoor mensen op IC’s terecht komen, noemt hij onvermijdelijk. ,,Die kanttekening is terecht, maar daar zijn simpelweg geen onderzoeken naar gedaan.’’
,,Het is hartstikke fijn dat bevestigd wordt wat ook al in het buitenland is gebleken’’, stelt woordvoerder Willem Westerman van de VVEM in reactie op het rapport. ,,We hopen dat dit als input wordt gebruikt bij de beoordeling van wat er straks wel en niet mag.’’ De evenementenbranche zit in zwaar weer. ,,We zijn het hardst getroffen.’’ Per 1 september denkt de sector al 4 miljard van de jaarlijks 7,35 miljard aan omzet kwijt te zijn. ,,We hebben al afscheid genomen van de flexibele schil, de zzp’ers, en nu wordt van 30 tot 35 procent van het vaste personeel afscheid genomen. De nood is heel hoog.’’ Momenteel worden al plannen gemaakt om toch weer grootschalige evenementen te kunnen houden. Volgens de onderzoekers zijn voor buiten-evenementen geen aanvullende maatregelen nodig.